1. sep, 2019

Åttio år sen andra världskriget bröt ut

För åttio år sedan bröt andra världskriget ut , den 1 sept 1939. Min blivande far var då 24 år och hade gjort militärtjänst sedan 1937. Han var maskingevärsskytt i infanteri Stanislawow som ingick i armé Krakow, och 18 september deltog han i första slaget vid Tomaszow. Han hade nu hamnat som kusk på en hästdragen kanonvagn, enbart för att han råkat gå förbi när hästarna trilskades och hjälpte till att lugna dem. Han var en van hästkarl efter sin uppväxt med en hästkunnig far och med flera hästar på familjens gård högt uppe i Karpaterna.
På grund av sin placering långt bak med den tunga vagnen överlevde han slaget, till skillnad från de flesta andra, men blev istället tillfångatagen av tyskarna.
1942, efter att också ha överlevt flera år av slavtjänstgöring under vidriga förhållanden, lyckades han rymma från ett tyskt fångläger och ta sig till Sverige. Här blev han kvar, efter att först utan framgång ha försökt ansluta till den kvarvarande polska armén i England.
Ett dramatiskt livsöde, en underbar far som trots alla motgångar ändå var den gladaste och lugnaste och mest uppfinningsrika och driftiga av män. Tänker ofta på och minns min älskade pappa med stolthet!

Senaste kommentaren

17.12 | 17:34

Hej Bitte !
Tack för julkortet ! Hittade inte igen er adress. GOD Jul och gott Nytt år från Elle och HE

27.02 | 21:28

Ja, de var mycket bra och professionella.

27.02 | 18:31

Hej Bitte! Har följt dig lite på Facebook. Ser att du gjort en ryggoperation i Sthlm och att du mår bra nu. Roligt höra. Jag har ryggont, kanske spinal stenos. Rek. Du kliniken i Sthlm? .

27.09 | 07:58

Roligt att läsa om uppväxten på Vasagatan. Jag bodde själv i nr 13 på 60-talet och log igenkännande av din beskrivning av lekparken och det "stora " berget 🙂

Dela den här sidan