19. apr, 2019

Betraktelse över påskkärringar


Den här påsken artar ju sig, sol och stigande värme, man känner ju livsandarna vakna trots diverse krämpor. Lite påskpyntat har man ju, vårgardiner och fjädrar å sånt, och lite sill och köttbullar ska man väl få till. Det är ju praktiskt ordnat med våra svenska storhelger, samma mat på alla. I stort sett. En annan tradition är ju påskkärringar. Att klä ut sig till. Har funnits hela mitt liv iallafall. Eller jag tror att mina insatser i påskkärringyrket skedde på påskafton, inte på skärtorsdagen. Varje år glömmer jag att det är skärtorsdagen som gäller(vanans makt är stor) och så står man där och ser fånig ut när barnen ringer på dörren och vill ha godis.Trevar i plånboken istället, men kontanter har man ju inte heller nuförtiden. Tar dom Swish månntro? Nej, så långt har vi inte kommit än, så jag får fortsätta leta och hittar så småningom några slantar att lägga i deras påsar.
Vid tredje påringningen drar jag ner gardinerna och vägrar öppna, slantarna är slut.
När jag var liten gjordes det stor affär av påskutklädseln, komplett med kvast och allt.Och kaffepanna att lägga godisen i. Sjalett och fräknar och röda kinder målades och vackra påskbilder tillverkades . Dessa skulle ges till den som öppnade dörren följt av ett GLAD PÅSK! Och sen fick man lite godis. Har förträngt själva påringandet ur minnet, jag var rätt blyg som liten och kan tänka mig att jag behövde samla ordentligt mod innan jag vågade sticka fram påskkorten.
Det verkar de inte ha problem med, årets påskkärringar. De första var två frimodiga gulliga pojkar utan tillstymmelse till utklädsel som önskade Glad Påsk och höll fram varsin jättelik plastkasse där man skulle lägga allt godiset. Några påskkort syntes inte till. Nästa par var två töser och de hade iallafall målat några prickar i ansiktet, men hade inte heller några påskkort. Deras plastkassar var också modell större. 
Efter det gav jag upp, så jag vet inte om det numera är en trend att strunta i påskkort och kaffepannor och utklädning. Det kanske ni vet?
Idag ska jag ut och inhandla lite godis iallafall, det kanske kommer påskkärringar på Påskafton också. GLAD PÅSK på er alla!

Senaste kommentaren

17.12 | 17:34

Hej Bitte !
Tack för julkortet ! Hittade inte igen er adress. GOD Jul och gott Nytt år från Elle och HE

27.02 | 21:28

Ja, de var mycket bra och professionella.

27.02 | 18:31

Hej Bitte! Har följt dig lite på Facebook. Ser att du gjort en ryggoperation i Sthlm och att du mår bra nu. Roligt höra. Jag har ryggont, kanske spinal stenos. Rek. Du kliniken i Sthlm? .

27.09 | 07:58

Roligt att läsa om uppväxten på Vasagatan. Jag bodde själv i nr 13 på 60-talet och log igenkännande av din beskrivning av lekparken och det "stora " berget 🙂

Dela den här sidan