21. mar, 2019

Primärvård-den ointagliga borgen


Haft ont i höft och rygg några år.
Kört med taktiken:om man inte låtsas om det så finns det inte. Ingen bra taktik, men dragit mig för att kontakta läkare.
Kört med egenbehandling, långa promenader, vattengympa, styrketräning. Inte blivit smärtfri, men ganska ok ofta. Receptfria antiinflammatoriska tabletter när det gör ont för mycket.
Men till slut hjälper detta inte fullt ut, utan jag beslutar mig för att trots allt kontakta läkare för att få hjälp med bättre smärtlindring.

In på 1177, hitta min vårdcentral, Boka tider. Så bra! Nähä, boka på nätet kan man inte för just mina krämpor, hmmm.

Ok, får ringa och boka då.
För att göra detta måste man ringa 7.40 menar hemsidan. På måndag. Jaha. Ställer klocka som påminnelse för att inte missa tiden. Ring, ring, automatisk telefonsvarare. Blir uppringd någon timme senare av en alldeles levande sköterska, ingen robot. Woohoo! Lägger fram mina bekymmer, önskar boka tid hos läkare för att...
Nej, se det går inte! säger sköterskan.
Först måste läkarna ha ett teammöte för att bestämma om de vill träffa mig..
-Och det blir på torsdag! 
-Jaha..? 
-Och sen hör vi av oss. Säger sköterskan bestämt men vänligt. Och lägger på.
På torsdag hör jag inget.Nähä.

Tisdagen efter kommer ett kuvert i brevlådan(som tur är inte bortslarvat av PostNord) . Jag sliter förväntansfullt upp det.
"Vi kommer att kalla dig till läkarbesök inom fyra veckor".

Vad betyder det, kommer kallelsen inom fyra veckor, (om PostNord fortsätter att leverera) eller kommer själva besöket att kunna ske inom fyra veckor?
Troligen det första alternativet. Risken är också att jag faktiskt inte kan komma den tilldelade tiden, då jag kan vara på resande fot med mitt jobb. Fast det får man väl inte vara. Då får man väl vänta till nästa år minst.
Ja, jag vet! Jag borde inte klaga, vad är väl en gammal höft att komma dragande med? Men ändå? Är det här det bästa Sverige kan åstadkomma vad gäller primärvård? Förvandla vårdcentralerna till Fort Knox?
Känner mig som om jag borde be om ursäkt för att jag besvärar! Och det kanske jag borde..

Senaste kommentaren

17.12 | 17:34

Hej Bitte !
Tack för julkortet ! Hittade inte igen er adress. GOD Jul och gott Nytt år från Elle och HE

27.02 | 21:28

Ja, de var mycket bra och professionella.

27.02 | 18:31

Hej Bitte! Har följt dig lite på Facebook. Ser att du gjort en ryggoperation i Sthlm och att du mår bra nu. Roligt höra. Jag har ryggont, kanske spinal stenos. Rek. Du kliniken i Sthlm? .

27.09 | 07:58

Roligt att läsa om uppväxten på Vasagatan. Jag bodde själv i nr 13 på 60-talet och log igenkännande av din beskrivning av lekparken och det "stora " berget 🙂

Dela den här sidan