14. nov, 2017

Betraktelser från Marocko


Vet inte riktigt vilka mina förväntningar var när vi gav oss av på den här resan. Dock kan man säga att de förmodligen inte stämde alls, det är svårt att föreställa sig en annan värld i förväg. Vi har tillbringat en vecka på en "road trip" i buss mellan det ena Unescovärldsarvet efter detta andra, och här kommer några bilder från Fès, den gamla kunsgastaden och det kanske mer i Sverige välkända Casablanca. Ett myller av liv, färgstarkt och livfullt har vi mött. Passerat genom jordbrukartrakter, där människor lever i våra ögon ganska fattiga och traditionsbundna liv till storstäder som myllrar av blanka hus och bilar. Marocko är landet där man hoppar tusen år i tiden på en enda dag. Från Fes fantasiska gamla centrum, Medina, fyllt av ytterst smala gränder där man kan möta en fullastad mula, där ordet kopparslagare får en verklig betydelse där dessa flitigt hamrar på sina kopparkärl, och där varje gränd är fylld av saker till salu. Till och med ormtjusare fanns, dock tycker jag att ordet "tjusade" kanske var lite överdrivet. Han hade en liten trumpet om han tutade de stackars ormarna rakt i öronhålen med, och när de sen var stela av fasa kunde han lyfta upp dem och pussa på dem. Hmmm. Till Casablanca, en nästan ny jättemoské med plats för 100 000 troende, men även här färgstarka marknader. Och förstås, Ricks café, om ni nu är gamla nog att ha sett Ingrid Bergman i filmen Casablanca. "Play it again Sam.."

Senaste kommentaren

17.12 | 17:34

Hej Bitte !
Tack för julkortet ! Hittade inte igen er adress. GOD Jul och gott Nytt år från Elle och HE

27.02 | 21:28

Ja, de var mycket bra och professionella.

27.02 | 18:31

Hej Bitte! Har följt dig lite på Facebook. Ser att du gjort en ryggoperation i Sthlm och att du mår bra nu. Roligt höra. Jag har ryggont, kanske spinal stenos. Rek. Du kliniken i Sthlm? .

27.09 | 07:58

Roligt att läsa om uppväxten på Vasagatan. Jag bodde själv i nr 13 på 60-talet och log igenkännande av din beskrivning av lekparken och det "stora " berget 🙂

Dela den här sidan