11. jul, 2017

Idle speculations from Warsaw

När vi kommer tillbaka till hotellet efter en skön kväll i Warszawas Stare Miasto, Gamla stad, har någon liten hotellängel försett vårt rum med inbjudande tekoppar, en flaska vatten på nattygsbordet "on the house" och vita frottétofflor bredvid den fantastiskt sköna sängen. Jag kommer genast i stämning att låta en blandad kompott minnen från de senaste tre dagarna landa på paddans skrivyta. 
Warszawa , huvudstaden i landet som fått genomleva många erövrare och kriser. Blev huvudstad efter Krakow, genom Sverigekända Sigismund, ett tag kung av både Sverige och Polen. 
Chopins födelsestad, vi strövar genom en oändlig park med stora kastanjer och bänkar som spelar Chopinmusik när man närmar sig dem. Gamle Kopernikus står också staty här och räknas till stadens kändisar. 
Passerar platsen där judegettot en gång fanns, där stadens alla 380000 judar stängdes in av nazisterna och sen fraktades därifrån mot sin fasansfulla död i Treblinkas gaskamrar. Tills de gjorde uppror och dog av kulor och genom att hoppa ner i elden. En stor skulptur och ett minnesmuseum är allt som finns kvar,alla hus jämnades med marken . 
Gamla stan med en stor katedral och den svarta madonnan, en gamla stan som faktiskt inte är gammal, utan helt återuppbyggd som den såg ut förut. Den blev totalt förstörd av nazisterna 1944 som "straff" för att folket gjorde ett försök att kasta ut tyskarna. Sprängd i bitar och bränd. Och nu har rest sig ur askan, ännu vackrare. 
Okända soldatens grav , en eld som ständigt brinner till minne av alla de döda, vaktad av två soldater med outgrundliga miner. Om man inte visste bättre skulle man tro de var på låtsas. Namnen på alla platser där soldater givit sina liv, ristade på kolonnerna , man känner kylan från all fasa de varit med om.
Och sen dagens levande stad. Myller av människor strosar runt i sommarkvällen. Uppträdanden , musik, ballonger, en luddig Tigger, en liten rosa flicka med en prinsessan Frost-ballong i lilla näven och en salig min. Ett gäng svalor svirrar över folkmassan, och en häst framför en turistdroska klipper med öronen mot allt ljud. Mängder av restauranger, barer, människor. Mat och öl och femtielva vodkasorter.
Staden lever igen, trots alla människornas krigsminnen. Hoppet är tillbaka, och jag får krama min polska systers underbara vuxna barnbarn som bär nästa generation .
Måtte den lilla komma till en värld som är öppen och fredlig och inte kommer ihåg hur man hatar.
Jag ber en stilla bön för det här på mitt hotellrum iförd mina vita mystofflor. Det är lätt att vara ädel i lyxiga hotellrum...

Senaste kommentaren

17.12 | 17:34

Hej Bitte !
Tack för julkortet ! Hittade inte igen er adress. GOD Jul och gott Nytt år från Elle och HE

27.02 | 21:28

Ja, de var mycket bra och professionella.

27.02 | 18:31

Hej Bitte! Har följt dig lite på Facebook. Ser att du gjort en ryggoperation i Sthlm och att du mår bra nu. Roligt höra. Jag har ryggont, kanske spinal stenos. Rek. Du kliniken i Sthlm? .

27.09 | 07:58

Roligt att läsa om uppväxten på Vasagatan. Jag bodde själv i nr 13 på 60-talet och log igenkännande av din beskrivning av lekparken och det "stora " berget 🙂

Dela den här sidan