2. aug, 2014

Peter den store

St Petersburg Del 3
Vet ni nåt om Peter den Store? Jag har lärt mig några spridda skurar dessa två dagar . Tillexempel att han var stor på riktigt, 204 cm lång. Han hade dock en livvakt som var längre, 220 cm . Häftigt, tyckte Peter, som när livvakten dog ställde ut hans långa skelett i ett museum med udda naturalier i St Petersburg. Han hade många kul mutanter och annat konstigt i det huset, och ryssarna som var vidskepliga ville inte alls gå dit och titta på dessa onaturligheter. Men det måste de , tyckte Peter och "övertygade" dem om det...
Peter lät anlägga St Petersburg, och skapade en ordningsam stad med raka ordentliga avenyer. Den anlades på svensk mark ! Men efter Poltava blev det helt behändigt rysk mark. 
Peter gillade att bo vid havet , och anlade också sommarpalatser Peterhof vid Finska viken. Där var vi idag, och besåg det praktfulla palatset, återställt efter krigets härjningar, samt de välordnade trädgårdarna fulla av fontäner av alla de slag. Fontäner som INTE behöver pumpar utan sprutar sitt vatten av helt andra krafter, fortfarande, efter 300 år. Fundera på det ni. Peter var också en skojfrisk rackare , som tyckte det var superkul när vatten helt oväntat sprutade över hans gäster, från bänkar man satt på, gångar man gick på osv. 
Dock var han inte lika skojfrisk vad gällde hans son som intrigerade mot honom, sonen torterades till döds. Hmm. En speciell man var han nog, modern och framsynt, men också grym när det begav sig.
Man är nog rätt glad att man lever just nu och i stillsamma Sverige som har lagt ned det där med att kriga om mark och länder och makt sedan 200 år.. Imorgon åker vi hem till lugna Sverige igen, men vi har haft ett par mycket intressanta och givande dagar i historiens tecken här i St Peterburg. En spännande stad, milt sagt.

Dela den här sidan