29. jul, 2012

Betrakta Berlin

En storstad, tre miljoner. En grön stad. Numrerade träd för att man ska kunna rapportera in de skadade träd man ser. Ordning och reda.

 Bitte, betreten Sie, Bitte 1xKlingeln, Bitte Motoren ab, de var på mig hela tiden ;)) Självrengörande toasitsar-hygienisk high-tec.

Drickbart vatten, vänliga människor.

Miljömedveten stad, en rik stad, en stad i förändring. Kontrasternas stad-en historia av förtryck och död, nu kulturell och välkomnande.

Betraktade historien. Hitlers bunker. Wannseevillan där man planerade hur man så effektivt som möjligt skulle kunna utrota judar, homosexuella, romer, handikappade..i en vacker, lugn stor villa med blommande trädgård, fladdrande fjärilar, stilla parkbänkar. HUR kan man planera död för andra, mitt i den levande parken? Ofattbart, tanken får mig att må illa.

Senare historia, DDR-tiden. Stasis högkvarter. Oformlig mängd agenter och angivare rapporterade in alla förmenta "brott" till dessa rum. Att någon ville flytta från landet. Att någon inte tyckte att kommunismen var svaret på alla frågor. Att någon tänkte själv..

 Massor av dokument. En fågelholk med spionkamera i hålet. Burkar med människolukt, dvs insamlade dofter från människor som var misstänkta, deras svett på tyg, deras kallingar..sen kunde man låta en hund nosa när det skulle jagas.. Ofattbart!

Muren, det som är kvar. Muren som fångade ett folk, stängde ute alla farliga influenser. Checkpoint Charlie. Bilder på flyende människor, kors över de som dog i flykten. Ofattbart!

Men också-

nu är muren borta, på dess rester finns ett galleri med stolta , ironiska bilder över den tid som varit. Minnesmärken över judeutrotningen, museum byggt i  Stasihögkvarteret, sanningen ur arkiven finns att beskåda.  Frihet. Styrka igen. Tyskland har rest sig ur ruinerna och visar sitt soliga ansikte.

Vi sitter på en pub, med egen öltillverkning, dricker ölet, äter smaklös mat och matar en liten mus med potatis under bordet. Det är också Berlin.

Man kan fundera över mänskligheten på många sätt i denna stad, över ondska och hat, men också över den styrka som finns i människan att förändra även det mest hopplösa till hopp. Svårbegripligt, men möjligt trots allt.

Senaste kommentaren

17.12 | 17:34

Hej Bitte !
Tack för julkortet ! Hittade inte igen er adress. GOD Jul och gott Nytt år från Elle och HE

27.02 | 21:28

Ja, de var mycket bra och professionella.

27.02 | 18:31

Hej Bitte! Har följt dig lite på Facebook. Ser att du gjort en ryggoperation i Sthlm och att du mår bra nu. Roligt höra. Jag har ryggont, kanske spinal stenos. Rek. Du kliniken i Sthlm? .

27.09 | 07:58

Roligt att läsa om uppväxten på Vasagatan. Jag bodde själv i nr 13 på 60-talet och log igenkännande av din beskrivning av lekparken och det "stora " berget 🙂

Dela den här sidan