10. jul, 2013

Valskådning vid Moreton Bay

Valskådning i Australien-en upplevelse att dela med sig av!
Blev hämtad på hotellet halvnio på morgonen av Valskådarbussen, som tog mig och alla andra presumtiva skådare till Moreton Bay, en timmes färd genom Brisbanes förorter.
Båten låg ...och väntade i änden av en lång pir, den är särskilt byggd för valskådning och har tre däck , öppna och under tak, med stora glasfönster hela väggarna. Så även om man inte kan gå ut på däck kan man bekvämt placerad i bekväma stolar se valar är det tänkt. Båten är också väldigt tystgående så att den inte ska störa valarna.
Båtens kapten var kvinnlig, något de gjorde stort väsen av, och en hängiven valvän. Visste massor om valar och hon delgav oss sina kunskaper under resans gång medan vi skådade.
En timmes snabb färd över Moreton Bay så småningom framme vid Moreton Island, en ö med mycket sand och en stor nationalpark.
Så fort vi kom ut på öppet vatten siktade vi snabbt val, knölval, man kan se att de finns där då de blåser ut vatten rakt upp i luften när de går upp för att andas.
Jag trodde det var på håll vi skulle få se dem, men det visade sig att valar är minst lika nyfikna på människor och båtar, som vi är på dem. Vi låg stilla och gungade ett par timmar medan valarna kretsade runt oss, vid sidan av båten och under den. ENORMA djur! 15 meter långa , som halva båten! Man kunde se dem genom det klara blå vattnet, en stor fläckig kropp som smidigt manövrerade under vattnet. Sen kunde plötsligt en enorm nos komma upp någon meter över vattenytan, och ett par nyfikna ögon spanade på oss. Om vi vinkade och jublade så kom de upp ännu mer, och några gånger kom en jättelik fena upp ur vattnet och vinkade tillbaka!! Och ibland dök de elegant och visade sin stiliga stjärtfena. Man kunde se att de tyckte det var lika kul att människoskåda som vi tyckte det var att valskåda, och man kan ju stilla undra vad de berättade för sina kalvar som fanns med ;))
En mäktig upplevelse minst sagt!!

Senaste kommentaren

17.12 | 17:34

Hej Bitte !
Tack för julkortet ! Hittade inte igen er adress. GOD Jul och gott Nytt år från Elle och HE

27.02 | 21:28

Ja, de var mycket bra och professionella.

27.02 | 18:31

Hej Bitte! Har följt dig lite på Facebook. Ser att du gjort en ryggoperation i Sthlm och att du mår bra nu. Roligt höra. Jag har ryggont, kanske spinal stenos. Rek. Du kliniken i Sthlm? .

27.09 | 07:58

Roligt att läsa om uppväxten på Vasagatan. Jag bodde själv i nr 13 på 60-talet och log igenkännande av din beskrivning av lekparken och det "stora " berget 🙂

Dela den här sidan