27. maj, 2018

New Orleans

Idle speculations from The Big Easy, New Orleans

En stad som ligger vid den enormt stora Mississippifloden ,”Ol´ManRiver, i staten Louisiana USA. Anlades av fransmännen 1718, och blev inte amerikanskt förrän efter ett krig 1815. I mellantiden hade både spanjorer och britter ägt staden. Den har egenheten att ligga i en sorts gryta, lägre än havet, enbart skyddad av så kallade levéer mot havet. Räcker ju inte alltid, senaste gången New Orleans översvämmades var 2005 då orkanen Katrina förstörde stora delar av staden.
När vi åker rundtur med buss i staden, vår vana trogen, så får vi se många spår efter Katrina. Man har fortfarande inte återställt allting. Vi ser massor av de speciell låga långsmala hus som är så typiska för New Orleans, så kallade "shotgun-houses" (om man öppnar frontdörren och skjuter rakt in i huset så kan man träffa en höna på bakgården) Alla dessa var översvämmade trots att de står på pålar, och folk fick räddas från taken. Idag fick vi också en aning om hur det kan kännas i ett stort oväder, när vi seglade på Mississippi i hjulångaren Creole Queen. Ett gigantiskt åskväder drog ihop sig och började skicka mängder av blixtar över himlen. Sen öppnades himlens alla portar, och ordet skyfall fick en ny mening. När vi gick iland blev det till att vada genom knädjupa vattenmassor, ännu värre än i Key West häromdagen, och skorna förvandlades till genomdränkta båtar.
Taxi hem till hotellet, skönt! Ett enormt hotell, största vi bott på, med extremt moderna hissar, som snabbt löper uppför och nerför väggen. Kan inte programmeras med önskad våning inne i hissen, utan det gör man utanför, varpå man får besked om vilken hiss man ska ta. Den kör sedan med bara oss inuti. Snabbt och smidigt, ända tills en massa turister fick för sig att tränga sig in i en hiss som någon annan beställt och sen förvirrade åka upp och ner i en lika förvirrad hiss. Du sköna nya värld.
Annars har vi njutit av en härlig kväll på Bourbon Street, en helt otrolig folkblandning, alla sorts kläder och frisyrer och färger. Hår som garn, eller som lila taggar, blinkande halsband, gatuartister av olika slag, massor av musik i alla hörn. Från trummande på plastdunkar till dueller mellan olika blåsinstrument, en liten minikarneval, häftiga polismotorcyklar, god mat, smaskiga drinkar, och så mer musik, jazz förstås.
Vi har åkt med båt genom alligatorland, sett dem simma i det bruna vattnet. En nationalpark för de kallblodiga vasstandade urtidsdjuren.
Och idag en maklig Mississippitur , först i sol och över trettio grader, sen i dundrande åskväder och skyfall.
Och imorgon vänder vi näsan hemåt, via Miami, och är hemma på tisdag om allt går som det ska. Så då får ni se upp, då är det slut på det fina vädret i Sverige när stormfåglarna anänder från väst.

Senaste kommentaren

17.12 | 17:34

Hej Bitte !
Tack för julkortet ! Hittade inte igen er adress. GOD Jul och gott Nytt år från Elle och HE

27.02 | 21:28

Ja, de var mycket bra och professionella.

27.02 | 18:31

Hej Bitte! Har följt dig lite på Facebook. Ser att du gjort en ryggoperation i Sthlm och att du mår bra nu. Roligt höra. Jag har ryggont, kanske spinal stenos. Rek. Du kliniken i Sthlm? .

27.09 | 07:58

Roligt att läsa om uppväxten på Vasagatan. Jag bodde själv i nr 13 på 60-talet och log igenkännande av din beskrivning av lekparken och det "stora " berget 🙂

Dela den här sidan